ПОШУК ПЕРСПЕКТИВНИХ ВИДІВ ДРІЖДЖІВ, ЗДАТНИХ ЗБРОДЖУВАТИ КСИЛОЗУ, ДЛЯ МАСШТАБОВАНОГО ВИРОБНИЦТВА БІОЕТАНОЛУ

Автор(и)

  • Д. В. Антоненко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Ключові слова:

bioethanol, xylose fermenting yeasts, lignocellulosic waste

Анотація

This review explores natural xylose–fermenting yeast strains, such as Spathaspora passalidarum, Ogataea polymorpha, Pachysolen tannophilus, and Scheffersomyces stipitis, highlighting their potential for industrial bioethanol production, noting each yeast species’ distinct advantages and limitations.

Посилання

Zhang W., Geng A. Improved ethanol production by a xylose–fermenting recombinant yeast strain constructed through a modified genome shuffling method. Biotechnology for biofuels. 2012. Т. 5, № 1. С. 46. URL: https://doi.org/10.1186/1754–6834–5–46 (дата звернення: 25.04.2024).

Su B., Song D., Zhu H. Metabolic engineering of saccharomyces cerevisiae for enhanced carotenoid production from xylose–glucose mixtures. Frontiers in bioengineering and biotechnology. 2020. Т. 8. URL: https://doi.org/10.3389/fbioe.2020.00435

Rational and evolutionary engineering approaches uncover a small set of genetic changes efficient for rapid xylose fermentation in saccharomyces cerevisiae / S. R. Kim та ін. PLoS ONE. 2013. Т. 8, № 2. С. e57048. URL: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057048

Selim K. A., Easa S. M., El–Diwany A. I. The xylose metabolizing yeast spathaspora passalidarum is a promising genetic treasure for improving bioethanol production. Fermentation. 2020. Т. 6, № 1. С. 33. URL: https://doi.org/10.3390/fermentation6010033

Cofermentation of glucose, xylose, and cellobiose by the beetle-associated yeast spathaspora passalidarum / T. M. Long та ін. Applied and environmental microbiology. 2012. Т. 78, № 16. С. 5492—5500. URL: https://doi.org/10.1128/aem.00374-12

Hou X. Anaerobic xylose fermentation by Spathaspora passalidarum. Applied microbiology and biotechnology. 2011. Т. 94, № 1. С. 205—214. URL: https://doi.org/10.1007/s00253-011-3694-4

Comparative genomics of xylose–fermenting fungi for enhanced biofuel production / D. J. Wohlbach та ін. Proceedings of the national academy of sciences. 2011. Т. 108, № 32. С. 13212—13217. URL: https://doi.org/10.1073/pnas.1103039108

Optimization of parameters of alcohol fermentation of xylose–containing inedible substrates using the yeast Pachysolen Tannophilus / Y. Bazarnova та ін. MATEC web of conferences. 2018. Т. 245. С. 18006. URL: https://doi.org/10.1051/matecconf/201824518006

Cofermentation of glucose, xylose, and cellobiose by the beetle–associated yeast spathaspora passalidarum / T. M. Long та ін. Applied and environmental microbiology. 2012. Т. 78, № 16. С. 5492—5500. URL: https://doi.org/10.1128/aem.00374–12

Application of natural fungi in bioconversion of lignocellulosic waste to second–generation ethanol / M. Fomina та ін. Biosystems diversity. 2024. Т. 32, № 1. С. 45—59. URL: https://doi.org/10.15421/012405

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-17