БІОСИНТЕТИЧНА ЗДАТНІСТЬ EREMOTHECIUM ASHBYI ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ НА ВІДХОДАХ ОЛІЙНО-ЖИРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Автор(и)

  • П. С. Лазарець Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • В. Ю. Поліщук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Ключові слова:

Eremothecium ashbyi, biosynthesis, riboflavin, cultivation

Анотація

The article is devoted to the study of biosynthetic properties when cultivated on oil and fat industry wastes. The meal and cake were used as cheap raw materials for the cultivation of Eremothecium ashbyi. The ability of the producer to synthesize riboflavin on these wastes of the oil and fat industry was analyzed.

Посилання

Ionita G., Matei I. Application of Riboflavin Photochemical Properties in Hydrogel Synthesis. Biophysical Chemistry – Advance Applications. 2020. URL: https://doi.org/10.5772/intechopen.88855 (date of access: 01.05.2024).

Abbas C. A., Sibirny A. A. Genetic Control of Biosynthesis and Transport of Riboflavin and Flavin Nucleotides and Construction of Robust Biotechnological Producers. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 2011. Vol. 75, №2. P. 321–360. URL: https://doi.org/10.1128/mmbr.00030-10 (date of access: 01.05.2024).

Kalingan A. E., Liao C.-M. Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyii NRRL 1363. Bioresource Technology. 2002. Vol. 82, no. 3. P. 219–224. URL: https://doi.org/10.1016/s0960-8524(01)00194-8 (date of access: 01.05.2024).

Экспериментальная витаминология (справочное руководство) / Под ред. Ю. М. Островского. – Минск: «Наука и техника», 1979. – 552 с.

Pujari V. Physio-morphological changes in a riboflavin producer Eremotecium ashbyii DT1 and UV mutants in submerged fermentation / V. Pujari, T. S. Chandra // Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2001. – V. 11. – №4. – Р. 552–557. URL: http://doi.org/10.1007/PL00009127 (date of access: 01.05.2024).

Kumar A. Vegetable Oil: Nutritional and Industrial Perspective / A. Kumar, A. Sharma, K. Upadhyaya // Curr. Genomics. – 2016. – Vol. 17, N. 3. – P. 230–240. URL: https://doi.org/10.2174/1389202917666160202220107 (date of access: 01.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-17