НАКОПИЧЕННЯ ЕКЗОПОЛІСАХАРИДІВ ПРОМИСЛОВИМИ ШТАМАМИ PLEUROTUS OSTREATUS

Автор(и)

  • О. В. Кузнецова УДУНТ ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • К. М. Власенко УДУНТ ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • Л. М. Павленко УДУНТ ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна

Ключові слова:

Pleurotus ostreatus, liquid nutrient medium, exopolysaccharides

Анотація

The scientific paper presents studies on the accumulation of exopolysaccharides by industrial strains of Pleurotus ostreatus (IBK-1535, IBK-551, K-12) during surface cultivation on a glucose-ammonium liquid nutrient medium. It was determined that strain IBK-551 had the best indicators – 11.0 g/l. Strains IBK-1535 and K-12 - 4.3 and 4.7 g/l, respectively.

Посилання

Мірошниченко М.С., Аль-Маалі Г.А., Ломберг М.Л., Красінько В.О. Синтез полісахаридів деякими видами грибів з ІВК колекції. VІ Міжнародна науково-практична конференція «Біотехнологія: звершення та надії» (14-16 листопада 2017). м. Київ, НУБіП. С. 128-130.

Abdel-Monem N. M., El-Saadani at al. Exopolysaccharide-peptide complex from oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) protects against hepatotoxicity in rats. Biochemistry and Biophysics Reports. 2020. 24. Р. 1-7. doi.org/10.1016/j.bbrep.2020.100852

Mwangi M. W. Enhancing Nutritional and Health Well-Being through Edible Mushrooms. Journal of Technology & Socio-Economic Development. 2023. 11(1):128-136. DOI: 10.5281/zenodo.8331275

Ogidi C.O., Ubaru A.M. at al. Bioactivity assessment of exopolysaccharides produced by Pleurotus pulmonarius in submerged culture with different agro-waste residues. Heliyon. 2020. 6. P. 1-7. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05685

Echer dos Reis E., Schenkel P.C., Camassola M. Effect of bioactive compounds from Pleurotus mushrooms on COVID-19 risk factors associated with the cardiovascular system. J. of Integrative Medicine. 2020. V. 20, is. 5. P. 385-395. DOI: 10.1016/j.joim.2022.07.002

Зубик П.Р., Клечак І.Р., Поєдинок Н.Л. Грибні полісахариди як компоненти космецевтичних засобів з імунологічним ефектом. Матеріали науково-практичної конференції «Наука сьогодення: парадигма інноваційного розвитку суспільства і технологій» (м. Київ, 24-25 червня 2022 р.). Одеса: Видавництво «Молодий вчений», 2022. С. 16-20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-17