ДОСЛІДЖЕННЯ СТУПЕНЮ ПРОТЕОЛІЗУ КОНЦЕНТРАТУ БІЛКОВОГО ІЗ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ ТА ІЗОЛЬОВАНОГО СОЄВОГО БІЛКА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД МАСОВОЇ ЧАСТКИ ФЕРМНЕТНИХ ПРЕПАРАТІВ
Ключові слова:
whey proteins, soy proteins, proteolysis, degree of hydrolysisАнотація
The article is devoted to the study of proteolysis of whey protein concentrate (WPC) and isolated soy protein (ISP). The results of experimental studies of the process of enzymatic hydrolysis of ISB and WPC by enzyme preparations "Protamex", "Protease C" and "ORBAproteo P-1200", which are currently available on the domestic market, showed a high specificity to proteins.
Посилання
Chalamaiah M., Yu W., Wu J. Immunomodulatory and anticancer proteinhydrolysates (peptides) from food proteins: A review. Food chemistry 2018. Vol. 245, P. 205–222. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.10.087.
Dullius A., Goettert M.I. Whey protein hydrolysates as a source of bioactive peptides for functional foods – Biotechnical facilitation of industrial scale-up. Journal of Functional Foods. 2018. Vol. 42, P. 58–74. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.12.063.
Rigo J., Schoen S., Verghote M. et al. Partially hydrolyzed whey-based formulae with reduced protein content support adequate infant growth and are well tolerated: results of a randomized controlled trial in healthy term infants. Nutrients. 2019. Vol. 11, P. 1654–1669. https://doi.org/10.3390/nu11071654.
Islam M., Huang, M., Islam, M.S., Fan, B. Influence of the Degree of Hydrolysis on Functional Properties and Antioxidant Activity of Enzymatic Soybean Protein Hydrolysates. Molecules. 2022. Vol. 27 No. 18. P. 6110. https://doi.org/10.3390/molecules27186110.
Avdieieva L., Zhukotskyi E., Dekusha H. Influence of technological parameters on the degree of enzymatic hydrolysis of high-protein products. Ukrainian food journal. 2019 Vol. 8, Iss. 4. P. 828–839. https://doi.org/10.24263/2304-974X-2019-8-4-13.
Dermiki M., FitzGerald R.J. Physicochemical and gelling properties of whey protein hydrolysates generated at 5 and 50°C using Alcalase® and Neutrase®, effect of total solids and incubation time. International Dairy Journal. 2020. No. 110. 104792. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104792.
Yang S., Mao X.-Y., Li F.-F., Zhan D. et. al. The improving effect of spray-drying encapsulation process on the bitter taste and stability of whey protein hydrolysate. European Food Research and Technology. 2012. Vol. 235. P. 91–97. https://doi.org/10.1007/s00217-012-1735-6.
Lazarus W. Purification of plant extracts for ion-exchange chromatography of free amino acids. Journal of Chromatography. 1973. A, 87 (1), P. 169–178.
Долінський А.А., Іваницький Г.К. Тепломасообмін та гідродинаміка у парорідинних дисперсних середовищах. Теплофізичні основи деискретно-імпульсного введення енергії. Київ : НВП «Видавництво «Наукова думка» НАН України». 2008. 381 с.
Мікро- і нано- рівневі процеси в технологіях ДІВЕ : тематичний збірник статей / за заг. ред. А.А. Долінського. Київ : Академперіодика, 2015. 464 с.