ДОСЛІДЖЕННЯ АКТИВНОСТІ ЕНДО-1,4-β-ГЛЮКАНАЗИ У ШТАМУ ДЕРЕВОРУЙНУЮЧОГО БАЗИДІОМІЦЕТУ SCHIZOPHYLLUM COMMUNE
Ключові слова:
basidiomycete, Schizophyllum commune, cellulolytic activity, endo-1-4--glucanase, submerged cultivation, biodegradationАнотація
This article is devoted to the study of the cellulolytic activity of the enzyme endo-1-4-b-glucanase in a straiєn of wood-destroying basidiomycete Schizophyllum commune. It was established that the maximum value of endo-1,4-betta-glucanase activity in the S. commune 1770 strain was 0.213±0.012 IU/cm3 on a synthetic medium with carboxymethylcellulose (6 days of cultivation).
Посилання
Чабанюк Я. В., Бровко І. С., Мельнікова І. О., Спатару К. В. Пошук активних продуцентів ендо-1,4-β-глюканази для біодеструкції рослинних решток. Сільськогосподарська мікробіологія. 2021. Вип. 34. С. 15–22.
Бойко С.М. Целюлази базидієвих грибів для розробки технологій біоконверсії клітковини. Український ботанічний журнал, 2020. 77(5): 378–385.
Soumya Chatterjee, Sonika Sharma, Rajesh Kumar Prasad, Sibnarayan Datta, Dharmendra Dubey, Mukesh K Meghvansi, Mohan G Vairale, Vijay Veer. Cellulase Enzyme based Biodegradation of Cellulosic Materials: An Overview. South Asian Journal of Experimental Biology. 2016. Vol. 5, no. 6. P. 271–282. URL: https://doi.org/10.38150/sajeb.5(6).p271-282
Kuhad R. C., Gupta R., Singh A. Microbial Cellulases and Their Industrial Applications. Enzyme Research. 2011. Vol. 2011. P. 1–10. URL: https://doi.org/10.4061/2011/280696
Annamalai N., Rajeswari M. V., Balasubramanian T. Endo-1,4-β-glucanases: Role, Applications and Recent Developments. Biofuel and Biorefinery Technologies. Cham, 2016. P. 37–45. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-319-43679-1_3
Ning Zhu, Jiawen Liu, Jinshui Yang, Yujian Lin, Yi Yang, Lei Ji, Meng Li & Hongli Yuan. Comparative analysis of the secretomes of Schizophyllum commune and other wood-decay basidiomycetes during solid-state fermentation reveals its unique lignocellulose-degrading enzyme system. Biotechnology for Biofuels. 2016. Vol. 9, no. 1. URL: https://doi.org/10.1186/s13068-016-0461-x
Bikash Kumar, Nisha Bhardwaj, Ansar Alam, Komal Agrawal, Himanshu Prasad & Pradeep Verma. Production, purification and characterization of an acid/alkali and thermo tolerant cellulase from Schizophyllum commune NAIMCC-F-03379 and its application in hydrolysis of lignocellulosic wastes. AMB Express. 2018. Vol. 8, no. 1. URL: https://doi.org/10.1186/s13568-018-0696-y
Young Min Lee, Hanbyul Lee, Young Mok Heo, Hwanhwi Lee, Joo-Hyun Hong & Jae-Jin Kim. Transcriptional analysis of genes encoding β-glucosidase of Schizophyllum commune KUC9397 under optimal conditions. Folia Microbiologica. 2016. Т. 62, № 3. С. 191–196. URL: https://doi.org/10.1007/s12223-016-0484-5
Younho Song, Yoon Gyo Lee, In Seong Choi, Kwang Ho Lee, Eun Jin Cho, Hyeun-Jong Bae. Heterologous expression of endo-1,4-β-xylanase A from Schizophyllum commune in Pichia pastoris and functional characterization of the recombinant enzyme. Enzyme and Microbial Technology. 2013. Т. 52, № 3. С. 170–176. URL: https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2012.12.012
Бухало А.С., Дуган О.М., Максимюк М.Р., Ліновицька В.М. Ферментативна активність вищого базидіального гриба Schizophyllum commune. Вісник Національного авіаційного університету. 2012. № 3. С. 154-159.
Ghose T.K. Measurement of cellulase activity. Pure and Applied Chemistry, 1987. 59(2): 257–268. https://doi.org/10.1351/pac198759020257
Оцінка якості і безпека продукції тваринництва. Методичні вказівки для виконання лабораторно-практичних занять студентами денної та заочної форми навчання факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії, спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» ОС «Бакалавр». Вінниця. ВНАУ. – 2019. – 54 с.
Ліновицька В. М., Гузенко Ю. О. Целюлолітична активність базидієвого дереворуйнуючого гриба Schizophyllum commune // Світ наукових досліджень. Випуск 19 : матеріали Міжнар. мультидисциплінар. наук. інтернет-конф., м. Тернопіль, м. Переворськ, 23–24 трав. 2023 р., Тернопіль, 2023. С. 211–214.