ОЦІНКА ВПЛИВУ ОВОЧЕВИХ НАПОВНЮВАЧІВ У СКЛАДІ ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ КУЛЬТИВУВАННЯ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ
Ключові слова:
Lactic acid bacteria, MRS, beef-extract broth, vegetablesАнотація
The effect of adding vegetable supplements to MRS nutrient media and meat peptone broth on the titer of lactic acid bacteria (LAB) was investigated. As a source of LAB, "FIT-YOGURT" sourdough of the VIVO brand was used. It was established that the addition of carrots, beets and cabbage regardless of the chosen concentration (3%, 5%, 7%, 10%) increases the titer of LAB.
Посилання
Modification of media using food-grade components for the fermentation of Bifidobacterium and Lactobacillus strains in large-scale bioreactors / C. Boontun та ін. Preparative biochemistry & biotechnology. 2021. С. 1–11. URL: https://doi.org/10.1080/10826068.2020.1861009 (дата звернення: 23.04.2024);
Li Y., Cui F. Microbial lactic acid production from renewable resources. Sustainable biotechnology. Dordrecht, 2009. С. 211–228. URL: https://doi.org/10.1007/978-90-481-3295-9_11 (дата звернення: 23.04.2024);
Effects of vitamins on the lactic acid biosynthesis of Lactobacillus paracasei NERCB 0401 / G.-Q. Xu та ін. Biochemical engineering journal. 2008. Т. 38, № 2. С. 189–197. URL: https://doi.org/10.1016/j.bej.2007.07.003 (дата звернення: 23.04.2024).
Olena Kuznietsova, Mykhailo Baranovsky, Iryna Korniyenko, Larysa Yastremska. MANAGEMENT OF PACKAGING WASTE IN THE EU AND UKRAINE IN THE CONTEXT OF CIRCULAR ECONOMY PRINCIPLES. European Dimensions of Sustainablе Development: selected papers of the V International Conference, Kyiv, June 1-2, 2023. Kyiv: NUFT, 2023. P. 187 – 195.
Iryna Korniienko, Olena Kuznietsova, Valeriia Kuskova, Vitalii Gulyaev, Andrii Anatskyi, Yurii Korniienko. BIOTRANSFORMATION OF VEGETABLE WASTE USING MODERN EM-TECHNOLOGIES: EUROPEAN EXPERIENCE AND UKRAINIAN REALITIES. European Dimensions of Sustainablе Development: selected papers of the V International Conference, Kyiv, June 1-2, 2023. Kyiv: NUFT, 2023. P. 149 – 175.
Кермаш В.В., Корнiєнко I.М., Кузнєцова О.О., Ястремська Л.С., Барановський М.М., Кузь Т.В. Принципи циркуляцiйної економiки в бiоконверсiї овочевих вiдходiв у бiодобриво. Новiтнi досягнення бiотехнологiї: матер. VII Мiжн. наук.-практ. конф., м. Київ, 21-22 вересня 2023 р. Київ: НАУ, 2023. С. 44 – 45.