ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРОДУКТИВНОСТІ ШТАМІВ SACCHAROPOLYSPORA ERYTHRAEA У ВИРОБНИЦТВІ ЕРИТРОМІЦИНУ
Ключові слова:
macrolide, erythromycin, Saccharopolyspora erythraea, optimizationАнотація
This article explores the selection of a high-productivity strain of Saccharopolyspora erythraea for erythromycin production. Comparative analysis revealed that strain 52 exhibited the highest productivity, making it a promising candidate for enhancing erythromycin production efficiency and meeting market demands.
Посилання
Біотехнологія антибіотиків: Лабораторний практикум [Електронний ресурс]: навч. посіб. для студ. спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», освітня програма «Біотехнології» / КПІ ім. Ігоря Сікорського; уклад.: Л. Б. Орябінська, Л. П. Дзигун, В. Ю. Поліщук.– Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020. С. 9-16.
Li X. Cofactor engineering redirects secondary metabolism and enhances erythromycin production in Saccharopolyspora erythraea. ACS Synthetic Biology. – 2020. – №9(3) – Р. 655-670.
Subathra D.C. Strain improvement and optimization studies for enhanced production of erythromycin in bagasse based medium using Saccharopolyspora erythraea MTCC 1103. 3 Biotech. – 2015. – №5. – С. 23-31.
El-Enshasy H. A. Improvement of erythromycin production by Saccharopolyspora erythraea in molasses based medium through cultivation medium optimization / H. A. El-Enshasy, N. A. Mohamed, M. A. Farid. // Bioresource Technology. – 2008. – №99. – Р. 4263– 4268.