ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСНИХ СЕРЕДОВИЩ ДЛЯ ЛІОФІЛЬНОЇ СУШКИ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM

Автор(и)

  • М. Д. Турчаненко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

Ключові слова:

lyophilization, lactic acid bacteria, protective medium, survival rate, probiotics

Анотація

This study evaluates the effectiveness of different protective media in the lyophilization of lactic acid bacteria. Three formulations based on soy hydrolysate, sodium caseinate, and maltodextrinwere tested. The soy hydrolysate-based medium with yeast extract and sucrose showed the highest cell survival rate (78 %). This research contributes to the optimization of probiotic preservation methods.

Посилання

Development and protective mechanism of a freeze-drying protectants against freeze-drying for Lactiplantibacillus plantarum W1 / S. Yuan et al. Food and Bioproducts Processing. 2025. URL: https://doi.org/10.1016/j.fbp.2025.03.018.

Role of cryoprotectants on the viability and functional properties of probiotic lactic acid bacteria during freeze drying / K. B. P. K. Reddy et al. Food Biotechnology. 2009. Vol. 23, no. 3. P. 243–265. URL: https://doi.org/10.1080/08905430903106811.

Zamora L. M., Carretero C., Parés D. Comparative survival rates of lactic acid bacteria isolated from blood, following spray-drying and freeze-drying. Food Science and Technology International. 2006. Vol. 12, no. 1. P. 77–84. URL: https://doi.org/10.1177/1082013206062443.

Effect of spray-drying and freeze-drying on the properties of soybean hydrolysates / H. Wang et al. Journal of Chemistry. 2020. Vol. 2020. P. 1–8. URL: https://doi.org/10.1155/2020/9201457.

Effect of cryopreservation and lyophilization on viability and growth of strict anaerobic human gut microbes / L. Bircher et al. Microbial Biotechnology. 2018. Vol. 11, no. 4. P. 721–733. URL: https://doi.org/10.1111/1751-7915.13265.

Дослідження впливу складу захисного середовища на збереження життєздатності ліофілізованих бактерій L. lactis та L. plantarum виділених із традиційної карпатської бринзи. О.Й. Цісарик, І.М. Сливка, Л.Я. Мусій. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького.

Influence of freeze-drying and spray-drying preservation methods on survivability rate of different types of protectants encapsulated Lactobacillus acidophilus FTDC 3081 / H. W. Tang et al. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2020. Vol. 84, no. 9. P. 1913–1920. URL: https://doi.org/10.1080/09168451.2020.1770572.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-16