ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ ОТРИМАННЯ БІОЛОГІЧНО АКТИВНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ ПЕРЕРОБЦІ ГРИБА ШИЇТАКЕ

Автор(и)

  • Л. Ю. Авдєєва Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Г. В. Декуша Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Т. Я. Турчина Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • M. M. Козак Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна

Анотація

В останнє десятиліття на світовому споживчому ринку продуктів харчування динамічно зростає попит на суперфуди – продукти рослинного походження з високою концентрацією певних поживних речовин, що сприяють активізації захисних сил організму. Серед всього різноманіття суперфудів унікальними оздоровчими властивостями вирізняються делікатесні гриби Південно-Східної Азії – шиїтаке. Завдяки природному комплексу біологічно активних речовин гриби проявляють виражену онкостатичну, імуномоделюючу, гепатопротекторну та антивірусну дії [1, 2].

Посилання

Stachowiak B., Regula J. Health-promoting potential of edible macromycetes under specialconsideration of polysaccharides: a review. European Food Research and Technology. 2012. № 234 (3). Р. 369–380.

Zhang Y., Li S., Wang X., Zhang L., Cheung P.C.K. Advances in lentinan: isolation, structure, chain conformation and bioactivities. Food Hydrocolloids. 2011. № 25 (2). P. 196–206.

Avdieieva L.Y., Zhukotskyi E.K., Dekusha H.V., Ivanov S.О. Analysis of current ways and features of shiitake mushroom drying Food science and technologies. 2021. № 3. Р. 94–107.

Биологические особенности лекарственных макромицетов в культуре : в 2 т. / под ред. С. П. Вассера. Киев, 2012. Т. 2 459 с.

Долинский А.А. Иваницкий Г.К. Тепломассообмен и гидродинамика в парожидкостных диспресных середах. Київ: Наукова думка, 2008. 382 с.

Микро- и наноуровневые процессы в технологиях ДИВЭ: темат. зб. статей / под общ. Ред. А.А. Долинского; И-т технической теплофізики НАН Украины. Академпериодика, 2015. 464 с.

Turchyna T., Zhukotskyi E., Avdieieva L., Dekusha H. Regulation of structural and mechanical properties of shiitake mushroom suspension as an object of drying. Food science and technology. 2021. Vol. 15. Issue 2. P. 133–142.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22

Номер

Розділ

BIOTECHNICS. EQUIPMENT OF PHARMACEUTICAL AND BIOTECHNOLOGICAL INDUSTRIES. ULTRASOUND IN BIOTECHNOLOGY