ДОСЛІДЖЕННЯ АКТИВНОСТІ ЕКЗОГЛЮКАНАЗИ У БАЗИДІОМІЦЕТУ SCHIZOPHYLLUM COMMUNE

Автор(и)

  • A. B. Чашка-Ратушна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • B. M. Ліновицька Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Анотація

Дереворуйнівні гриби, і в першу чергу ті, що належать до класу Basidiomycetes, мають велике значення у природних процесах розкладання деревини та іншої рослинної біомаси. Це пов’язано насамперед з ферментами, які ці гриби виробляють. Одними з важливих ферментів, що мають промислове значення є екзоглюканази (целобіогідролази). Екзоглюканази відщеплюють целобіозу та глюкозу від целюлози і целоолігосахаридів - полісахаридів, що містяться у різних організмах, зокрема у рослинах та грибах. Оскільки екзоглюканази беруть участь у розкладанні нативної важкогідролізуємої целюлози на легкогідролізуємі складові, які здатні утилізувати набагато більше видів живих організмів, це дозволяє розглядати використання комплексних препаратів, що містять екзоцелюлази, перспективними для біотрансформації рослинної біомаси в різноманітні джерела енергії, в тому числі для виробництва біопалива.

Посилання

Бойко С.М. Целюлази базидієвих грибів для розробки технологій біоконверсіїклітковини. Український ботанічний журнал, 2020. 77(5): 378–385.

Sweeney M. D., Xu F. Biomass Converting Enzymes as Industrial Biocatalysts for Fuels and Chemicals: Recent Developments. Catalysts. 2012. Vol. 2, no. 2. P. 244–263.

Древаль К. Г., Бойко М. І. Целюлази з культуральної рідини базидіоміцетів. Біотехнологія. 2013. Vol. 6, № 2. С. 107-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_2_14

Синицын А. П., Черноглазов В. М., Гусаков А. В. Методы изучения и свойства целлюлозолитических ферментов / Итоги науки и техники. Сер. Биотехнология. 1993. Т. 25., 152 с.

Бухало А.С., Дуган О.М., Максимюк М.Р., Ліновицька В.М. Ферментативна активність вищого базидіального гриба Schizophyllum commune. Вісник Національного авіаційного університету. 2012. № 3. С. 154-159.

Arunrattanamook N., Sornlake W., Champreda V. Co-production of schizophyllan and cellulolytic enzymes from bagasse by Schizophyllum commune. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022. URL: https://doi.org/10.1093/bbb/zbac091

Beta-Glucan in Foods and Health Benefits / ed. by S. Aoe, T. Morita, N. Ohno. MDPI, 2022. URL: https://doi.org/10.3390/books978-3-0365-5108-1

Ghose T.K. Measurement of cellulase activity. Pure and Applied Chemistry, 1987. 59(2): 257–268. https://doi.org/10.1351/pac198759020257

Скуратовская О. Д. Контроль качества продукции физико-химическими методами. 3. Сахар и сахарные кондитерские изделия. 2-е изд. перераб. и доп. М.: ДеЛи принт, 2005. 124 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22