ОГЛЯД МОЛЕКУЛЯРНО-БІОЛОГІЧНИХ ТА ІНЖЕНЕРНИХ МЕТОДІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВИРОБНИЦТВА СИРОЛІМУСУ

Автор(и)

  • M. A. Чаленко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • А. Ю. Максімова КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

Анотація

Сіролімус, також відомий як рапаміцин, є макроциклічним лактонним антибіотиком (рис.1), що продукується бактеріями Streptomyces hygroscopicus, які були виділені з ґрунту регіону Вай-Атарі на Рапа-Нуї (острів Пасхи). В огляді було оцінено останні дослідження щодо використання молекулярно-біологічних методів для покращення виходу сиролімусу та зменшення вартості продукту. Рапаміцин — біла кристалічна тверда речовина з температурою плавлення від 183° до 185°C. За структурою це ліпофільний макроциклічний лактон, розчинний у більшості органічних розчинників і практично нерозчинний у воді. Структурно-хімічна формула: C51H79NO13. Молекулярна маса: 914,18 г/моль.

Посилання

Huang, M., Li, M., Feng, Z., Liu, Y., Chu, Y., & Tian, Y. (2011). Enhanced rapamycin production in Streptomyces hygroscopicus by integrative expression of aveR, a LAL family transcriptional regulator. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 27, 2103-2109.

Chen X, Wei P, Fan L, Yang D, Zhu X, Shen W, et al. 2009. Generation of high-yield rapamycin-producing strains through protoplasts-related techniques. Appl. Microbiol. Biotechnol. 83: 507-512

Kojima, I., Cheng, Y. R., Mohan, V., & Demain, A. L. (1995). Carbon source nutrition of rapamycin biosynthesis in Streptomyces hygroscopicus. Journal of industrial microbiology, 14, 436-439.

Sinha, R., Singh, S., & Srivastava, P. (2014). Studies on process optimization methods for rapamycin production using Streptomyces hygroscopicus ATCC 29253. Bioprocess and biosystems engineering, 37, 829-840.

Lee, M. S., Kojima, I., & Demain, A. L. (1997). Effect of nitrogen source on biosynthesis of rapamycin by Streptomyces hygroscopicus. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 19(2), 83-86.

Demain, A. L. Pickles, pectin, and penicillin. Annu. Rev. Microbiol. 58, 1–42 (2004).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22