ВИВЧЕННЯ РОСТУ МІКРООРГАНІЗМІВ ПРИРОДНОГО КЕФІРУ НА РІЗНИХ ПОЖИВНИХ СЕРЕДОВИЩАХ
Анотація
Симбіотичні відносини між різними видами організмів зустрічаються у представників всіх царств живих істот. Однією з найпоширеніших причин утворення тісних харчових зв’язків між ними є надходження і утилізація різних поживних речовин, що надходять до оточуючого середовища. Вивчення різних симбіотичних відносин між організмами є предметом декількох біологічних дисциплін, серед яких є біотехнологія, яка спеціалізується на отриманні корисних для людини сполук на основі симбіозу між грибами і бактеріями, мікроводоростями і ціанобактеріями, тощо. Найбільш розповсюдженими симбіотичними відносинами характеризуються мікроорганізми різних родів і видів, наприклад, досить багатий на розмаїття мікробіом людини, який активно досліджується останні десятиліття. Іншими мікробними симбіозами, які активно використовуються у харчовій промисловості є чайний гриб, кефірний грибок або кефірні зерна.
Посилання
Santos C. A., Reis A. Microalgal symbiosis in biotechnology. Applied Microbiology andBiotechnology. 2014. Т. 98, № 13. С. 5839–5846.
Tailoring the Optimized Fermentation Conditions of SCOBY-Based Membranes and Milk Kefir Grains to Promote Various Functional Properties / M. Pihurov та ін. Foods. 2022. Т. 11, № 19. С. 3107.
Goršek A., Tramšek M. Kefir grains production–An approach for volume optimization of two-stage bioreactor system. Biochemical Engineering Journal. 2008. Т. 42, № 2. С. 153–158.
Traditional Grain-Based vs. Commercial Milk Kefirs, How Different Are They? / F. Nejati таін. Applied Sciences. 2022. Т. 12, № 8. С. 3838.
Garrote G. L., Abraham A. G., De Antoni G. L. Characteristics of kefir prepared with different grain[ratio ]milk ratios. Journal of dairy research. 1998. Т. 65, № 1. С. 149–154.
Influence of Different Growth Conditions on the Kefir Grains Production, used in the Kefiran Synthesis / C. R. Pop та ін. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Food Science and Technology. 2014. Т. 71, № 2.
Margareth L. L., Nurwantoro N., Rizqiati H. Effect of Different Kefir Grain Starter Concentration on Yield, pH, CO2 Content, and Organoleptic Properties of Buffalo Milk Kefir. Journal of Applied Food Technology. 2020. Т. 7, № 1.
Інструкція щодо організації виробничого мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2014. 372 с.
Nejati F., Junne S., Neubauer P. A Big World in Small Grain: A Review of Natural Milk Kefir Starters. Microorganisms. 2020. Т. 8, № 2. С. 192.