ДОСЛІДЖЕННЯ АНТАГОНІСТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ДРІЖДЖІВ, ВИДІЛЕНИХ З КЕФІРНОГО ГРИБКА

Автор(и)

  • А. Д. Хабленко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • O. M. Дуган КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

Анотація

Антагоністична активність різних штамів пробіотиків по відношенню до патогенних і умовно-патогенних представників мікробіоти кишечника є досить важливою характеристикою і притаманна для багатьох перспективних терапевтично цінних штамів. Найчастіше для дослідження антагонізму використовуються різні патогенні мікроорганізми, наприклад, такі як: Escherichia coli, Bacillus subtilis, B. cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, Candida albicans, тощо. Однак, також важливою характеристикою для потенційного пробіотика є здатність до росту разом з притаманними для мікробіоти ШКТ людини мікроорганізмами. Оскільки асортимент кисломолочних продуктів постійно збільшується і оновлюється, то пошук і виділення нових пробіотичних штамів є досить актуальним напрямом біотехнологічних і фармацевтичних досліджень.

Посилання

How to select a probiotic? A review and update of methods and criteria / G. V. de Melo Pereira та ін. Biotechnology Advances. 2018. Т. 36, № 8. С. 2060–2076.

New perspectives in fermented dairy products and their health relevance / M. GarcíaBurgos та ін. Journal of Functional Foods. 2020. Т. 72. С. 104059.

Farnworth E. R. Kefir – a complex probiotic. Food Science Technology Bulletin: Functional Foods. 2005. Т. 2, № 1. С. 1–17.

Nejati F., Junne S., Neubauer P. A Big World in Small Grain: A Review of Natural Milk Kefir Starters. Microorganisms. 2020. Т. 8, № 2. С. 192.

Егоров Н. Микробы антагонисты и биологические методы определения антибиотической активности. Москва : Высшая шк., 1965. 212 с.

Інструкція щодо організації виробничого мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2014. 372 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22