МУЛЬТИШТАМОВІ ПРОБІОТИКИ У ВЕТЕРИНАРІЇ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА СТИМУЛЯТОРАМ РОСТУ

Автор(и)

  • Д. О. Соколов Національний університет харчових технологій, Київ, Україна, Ukraine
  • H. M. Грегірчак Національний університет харчових технологій, Київ, Україна, Ukraine

Анотація

Пробіотики у ветеринарії використовуються завдяки антагоністичній активності щодо патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів для забезпечення відновлення нормальної мікрофлори тварин. Завдяки цьому їх застосовують для профілактики і лікування захворювань різного генезу у молодняка сільськогосподарських тварин та птиці. В якості пробіотичних штамів мікроорганізмів використовуються бактерії різних таксономічних груп, проте серед них перевага надається тим, що досліджуються у різних біотопах тварин з перших днів життя.

Посилання

Глущенко А., Андрійчук А., Рубленко І., Зоценко В., Островський Д., Тарануха С. Аналіз принципів застосування про-та пребіотиків у тваринництві. Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти «Молодь – аграрній науці і виробництву». 2022, 32.

Ahmadzadeh A., Nobakht A., Mehmannavaz Y. Supplementary prebiotics, probiotics, and thyme (Thymus vulgaris) essential oil for broilers: performance, intestinal morphology, and fecal nutrient composition. Probiotics Antimicrob. Proteins. 2022: 1-9. doi: 10.1007/s12602-022-09927-3.

Ouwehand A.C., Invernici M.M., Furlaneto F.A., Messora M.R. Effectiveness of multi-strain versus single-strain probiotics: current status and recommendations for the future. J. Clin. Gastroenterol. 2018, 52: 35-40. doi: 10.1097/MCG.0000000000001052.

Lan R.X., Lee S.I., Kim I.H. Effects of multistrain probiotics on growth performance, nutrient digestibility, blood profiles, faecal microbial shedding, faecal score and noxious gas emission in weaning pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2016, 100(6): 1130-1138. doi: 10.1111/jpn.12501.

Zhang Z.F., Kim I.H. Effects of multistrain probiotics on growth performance, apparent ileal nutrient digestibility, blood characteristics, cecal microbial shedding, and excreta odor contents in broilers. Poult. Sci. 2014, 93(2): 364-370. doi: 10.3382/ps.2013-03314.

Ahmed S.T., Mun H.S., Islam M.M., Kim S.S., Hwang J.A., Kim Y.J., Yang C.J. Effects of Citrus junos by-products fermented with multistrain probiotics on growth performance, immunity, caecal microbiology and meat oxidative stability in broilers. Br. Poult. Sci. 2014, 55(4): 540-547. doi: 10.1080/00071668.2014.938021.

Gadde U., Oh S.T., Lee Y.S., Davis E., Zimmerman N., Rehberger T., Lillehoj H.S. The effects of direct-fed microbial supplementation, as an alternative to antibiotics, on growth performance, intestinal immune status, and epithelial barrier gene expression in broiler chickens. Probiotics Antimicrob. Proteins. 2017, 9(4): 397-405. doi: 10.1007/s12602-017-9275-9.

Standen B.T., Peggs D.L., Rawling M.D., Foey A., Davies S.J., Santos G.A., Merrifield D.L. Dietary administration of a commercial mixed-species probiotic improves growth performance and modulates the intestinal immunity of tilapia, Oreochromis niloticus. Fish Shellfish Immunol. 2016, 49: 427-435. doi: 10.1016/j.fsi.2015.11.037.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22