ПІДБІР ПРАЙМЕРІВ ДЛЯ ГЕНІВ ФЕРМЕНТІВ СИНТЕЗУ ГЕМА В ДРІЖДЖАХ S. CEREVISIAE ATCC-18824

Автор(и)

  • О. Г. Підкурганна Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Ukraine
  • Л. Б. Зелена Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Ukraine
  • C. M. Шульга Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Ukraine

Анотація

Гем — залізовмісний порфірин, кофактор гемоглобіну, цитохромів, та інших білків. В харчовій промисловості його застосовують як барвник та ароматизатор. Гемоглобін є важливим для медицини і використовується як переносник кисню в штучних замінниках крові.

Посилання

Dailey H, Dailey T, Gerdes S, et al. Prokaryotic Heme Biosynthesis: Multiple Pathways to a Common Essential Product. Microbiology and Molecular Biology Reviews 2017; 81(1):e00048–16.

Zhao XR, Choi KR, Lee SY. Metabolic engineering of Escherichia coli for secretory production of free haem. Nature Catalysis 2018; 1:720–728.

Ko YJ, Kim M, You SK, et al. Animal-free heme production for artificial meat in Corynebacterium glutamicum via systems metabolic and membrane engineering. Metabolic Engineering 2021; 66:217–228.

Liu L, Martinez JL, Liu Z, et al. Balanced globin protein expression and heme biosynthesis improve production of human hemoglobin in Saccharomyces cerevisiae. Metabolic Engineering 2014; 21:9–16.

Shankar S, Hoyt MA, inventors; Impossible Foods Inc., assignee. Expression Constructs and Methods of Genetically Engineering Methylotrophic Yeast. United States Patent 009938327B2. 2018 Apr 10.

Shao Y, Xue C, Liu W, et al. High-level secretory production of leghemoglobin in Pichia pastoris through enhanced globin expression and heme biosynthesis. Bioresource Technology 2022; 363:127884.

Looke M, Kristjuhan K, Kristjuhan A. Extraction of genomic DNA from yeasts for PCRbased applications. BioTechniques 2011; 50(5):325–328.

Lee ME, DeLoache WC, Cervantes B, et al. A highly characterized yeast toolkit fir modular, multipart assembly. ACS Synthetic Biology 2015; 4:975–986.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22