АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН, СИНТЕЗОВАНИХ RHODOCOCCUS ERYTHROPOLIS ІМВ Aс-5017 ЗА НАЯВНОСТІ ДРІЖДЖІВ РОДУ SACCHAROMYCES

Автор(и)

  • A. M. Охмакевич Національний університет харчових технологій, Ukraine
  • Л. В. Ключка Національний університет харчових технологій, Ukraine

Анотація

Поверхнево-активні речовини (ПАР) Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017, як і ПАР інших родококів, характеризуються нижчою антимікробною активністю порівняно з такою поверхнево-активних аміно-, рамно- та софороліпідів. Попередні дослідження показали можливість підвищення біологічної активності ПАР Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017 внесенням у середовище культивування живих клітин бактерій Bacillus subtilis БТ-2 та Escherichia coli ІЕМ-1. Нечисельні літературні дані свідчать про підвищення біологічної активності ПАР мікробного походження у разі використання не тільки бактеріальних, а також еукаріотичних індукторів у різному фізіологічному стані.

Посилання

Pirog T.P., Petrenko N.M., Skrotska O.I., Paliichuk O.I. Shevchuk T.A., Iutynska G.O. Practically valuable properties of the Surfactant synthesized by Rhodococcus genus Actinobacteria, Mikrobiologichnyi Zhurnal. 2020. Vol. 82, No 4. P. 94-109.

Pirog T.P., Kluchka L.V., Skrotska O.I., Stabnikov V.P. The effect of co-cultivation of Rhodococcus erythropolis with other bacterial strains on biological activity of synthesized surface-active substances. Enzyme and Microbial Technology. 2020. Vol. 142, P.109677

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22