ВПЛИВ СУЛЬФАТУ МАГНІЮ ТА ЗАЛІЗА НА РОЗВИТОК LACTOBACILLUS PLANTARUM

Автор(и)

  • A. C. Оніщенко Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук, Ukraine
  • С. Г. Даниленко Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук, Ukraine

Анотація

Склад поживного середовища істотно впливає на розвиток мікроорганізмів. Чинниками, які впливають на цей процес, є концентрація макро- та мікроелементів, присутність та концентрація регуляторів росту. Перехідні метали мають вирішальне значення для всіх живих систем і беруть участь у процесах, починаючи від каталізу до стабілізації білкової структури та клітинної сигналізації. Відомо, що деякі види лактобацил мають низьку потребу в залізі або взагалі без нього та високий рівень поглинання марганцю. У поживному середовищі для культивування повинні знаходитися всі елементи, що входять до складу клітинних речовин. Тому важливо, щоб середовище для культивування містило фактори росту культури. 

Посилання

Pandey A, Bringel F, Meyer JM. Iron requirement and search for siderophores in lactic acid bacteria. Appl Microbiol Biotechnol. 1994; 40:735–739. https://doi.org/10.1007/BF00173337.

Elli M, Zink R, Rytz A, Reniero R, Morelli L.. Iron requirement of Lactobacillus spp. in completely chemically defined growth media. J Appl Microbiol. 2000; 88:695–703. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.01013.x.

Imbert M, Blondeau R. On the iron requirement of lactobacilli grown in chemically defined medium. Curr Microbiol. 1998; 37:64–66. https://doi.org/10.1007/s002849900339

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22