ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ КУЛЬТИВУВАННЯ E. ASHBYI ТА A.GOSSYPII ДЛЯ БІОСИНТЕЗУ РИБОФЛАВІНУ
Анотація
Рибофлавін − є одним із найрозповсюдженіших вітамінів, що необхідні для життєдіяльності організму. Значення рибофлавіну для живого організму полягає у тому, що він входить до складу коферментів, що беруть участь в окисно-відновних реакціях та функціонують у ланцюзі переносу електронів в мітохондріях під час реакцій дегідрування. Рибофлавін широко застосовується у медицині, фармацевтичній промисловості, сільському господарстві, тваринництві і птахівництві [1]. Спеціальні добавки рибофлавіну мають стимулюючу дію на птахів: при його нестачі можлива затримка у рості, знижується імунітет. Наразі для біосинтезу рибофлавіну застосовують такі мікроорганізми, як E. ashbyi, A. gossypii, C. famata та генетично модифіковані штами таких мікроорганізмів як Escherichia coli, B. subtilis, Corynebacterium ammoniagenes та Candida spp., застосовуючи інженерні стратегії метаболізму. Метою нашої роботи є дослідження особливостей процесу культивування Eremothecium ashbyi та Ashbya gossypii для обрання кращого продуценту.
Посилання
L. A. Averianova, L. A. Balabanova, O. M. Son, A. B. Podvolotskaya, and L. A. Tekutyeva, “Production of Vitamin B2 (Riboflavin) by Microorganisms: An Overview,” Front. Bioeng. Biotechnol., vol. 8, Nov. 2020, doi: 10.3389/fbioe.2020.570828.
S. K. Schwechheimer, E. Y. Park, J. L. Revuelta, J. Becker, and C. Wittmann, “Biotechnology of riboflavin,” Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 100, no. 5, pp. 2107–2119, Mar. 2016, doi: 10.1007/s00253-015-7256-z.
Pujari V. Physio-morphological changes in a riboflavin producer Eremotecium ashbyii DT1 and UV mutants in submerged fermentation / V. Pujari, T. S. Chandra // Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2001. – V. 11. – №4. – Р. 552–557.
V. Pujari and T. S. Chandra, “Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyii,” Bioprocess Eng., vol. 23, no. 3, pp. 303–307, 2000, doi: 10.1007/PL00009127.
A. E. Kalingan and C. M. Liao, “Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyii NRRL 1363,” Bioresour. Technol., vol. 82, no. 3, pp. 219–224, 2002, doi: 10.1016/S0960-8524(01)00194-8.
Гусєв М. В., Мінева Л. А. Мікробіологія: підручник для студентів біологічнихспеціальностей закладів вищої освіти / за заг. ред. М. В. Гусєва, Москва. 2003. С. 351–365.
X. Cheng, J. Zhou, L. Huang, and K. tai Li, “Improved riboflavin production by eremothecium ashbyii using glucose and yeast extract,” African J. Biotechnol., vol. 10, no. 70, pp. 15777–15782, 2011, doi: 10.5897/AJB11.986.
Lim, S.H., Choi, J.S. & Park, E.Y. (2001). Microbial production of riboflavin using riboflavin overproducers,Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famate: An overview. Biotechnol. Bioprocess Eng. 6, 75–88 https://doi.org/10.1007/BF02931951