ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСУ НАКОПИЧЕННЯ БІОМАСИ PLEUROTUS ERYNGII ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ НА РІДКОМУ ЖИВИЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПОВЕРХНЕВИМ СПОСОБОМ

Автор(и)

  • O. B. Кузнецова ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • K. M. Власенко ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • K. P. Зозуля ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • I. B. Жмур ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна

Анотація

Глива королівська або ерінги (Pleurotus eryngii (DC.) Quel.) широко культивується в Японії, Кореї, Китаї і практично відсутня у промисловому культивуванні в Україні. Цей гриб володіє пружною хрящуватою структурою, приємним грибним ароматом, має товсту ніжку та м'ясисту шапинку. Як вважають дослідники, ерінги проявляють антиатеросклеротичну, протипухлинну активність, антиалергічну та антиоксидантну дію. Ерінги вважаються дієтичним продуктом, з лікувальними властивостями, який добре засвоюється та тривало зберігається. Однако Pleurotus eryngii відносяться до повільнозростаючих грибів, що є однією з перепон, що не дають можливості більш активно вводити цей гриб у культуру в Україні. Вчені пропонують різні способи з підвищення швидкості розвитку грибного міцелію P. eryngii, наприклад, застосування комплексних субстратів для культивування. У наших роботах було показано, що інтенсифікувати процес розвитку міцелію P. eryngii на агаризованих середовищах можливо за рахунок додавання такого стимулятору росту, як гіберелін: спостерігали для штамів P. eryngii збільшення середньої швидкості радіального росту міцелію від 10,5 до 60 %.

Посилання

Buchalo A., Mykchaylova O., Lomberg M., Wasser P.S. Microstructures of vegetative mycelium of macromycetes in pure cultures. Kiev, 2009. 224 pp.

Koichiro Mori, Takako Tomita et al. Antiatherosclerotic effect of the edible mushrooms Pleurotus eryngii (Eringi), Grifola frondosa (Maitake), and Hypsizygus marmoreus (Bunashimeji) in apolipoprotein E-deficient mice. Nutrition Research. 2008. 28(5):335-42.

Бухало А.С., Бабицкая В.Г., Бисько Н.А. и др. Биологические особенности лекарственных макромицетов в культуре. Т. 1. К.: Альтерпрес, 2011. 212 с.

Бандура И.И., Кулик А.С., Чаусов С.В., Цизь А.М. Влияние состава растительных субстратов на эффективность культивирования съедобных грибов Cyclocybe aegerita (V. Brig.), Pleurotus eryngii (DC.) Quel., Pleurotus citrinopileatus Singer и Flammulina velutipes(Curtis) Singer. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2020. Вип. 3. С. 62-70.

Кузнецова О.В. Вплив гібереліну на культуральні та ростові ознаки вегетативного міцелію штамів грибів роду Pleurotus за культивування на агаризованих живильних середовищах. Наукові доповіді НУБіП України. 2020. № 6 (88).

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Промислова мікологія» для студентів IV-V курсів спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» / Укл. О. В. Кузнецова, К. М. Власенко. Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2017. 79 с.

Методы экспериментальной микологии: Справочник / Под ред. В.И. Билай. К.: Наукова думка, 1982. 552 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22