DUNALIELLA VIRIDIS ЯК ДЖЕРЕЛО ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ІЗ АНТИМІКРОБНОЮ АКТИВНІСТЮ

Автор(и)

  • А.-М. Р. Козак Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Ukraine
  • Л. М. Чебан Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Ukraine

Анотація

Dunaliella viridis - мікроводорість відділу Chlorophyta, яка демонструє дивовижний ступінь адаптації до солоності, температури, концентрації нітрогену та інтенсивності освітлення. Ці характеристики роблять вид ідеальним кандидатом у якості модельного організму. Біомаса дуналіелли здатна синтезувати велику кількість біологічно активних сполук, в тому числі й фенольні сполуки. Висока антибактеріальна та антиоксидантна активність поліфенольних сполук водоростей є перспективною основою для розробки інноваційних препаратів. Вони можуть бути як важливою альтернативою традиційним протимікробним препаратам, так і ефективними доповненнями до антибіотикотерапії.

Посилання

Besednova N. N., Andryukov B. G., Zaporozhets T. S., Kryzhanovsky S. P., Kuznetsova T. A., Fedyanina L. N., Zvyagintseva T. N. Algae Polyphenolic Compounds and Modern Antibacterial Strategies: Current Achievements and Immediate Prospects. Biomedicines. 2020. Vol. 8(9). P. 342-361.

Cichoński J.; Chrzanowski G. Microalgae as a Source of Valuable Phenolic Compounds and Carotenoids. Molecules. 2022. Vol. 27. P. 8852-8873.

Pina-Pérez M. C., Rivas A., Martínez A., Rodrigo D. Antimicrobial potential of macro and microalgae against pathogenic and spoilage microorganisms in food. Food Chemistry. 2017. Vol. 235. P. 34–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22