АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕКСТРАКТІВ ГРИБІВ LENTINULA EDODES ТА LYOPHYLLUM SCHIMEJI

Автор(и)

  • Т. О. Кізіцька Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Україна
  • В. Ю. Барштейн Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Україна
  • Д. О. Бахлуков ТОВ «Есмаш», Україна
  • Т. А. Круподьорова Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Україна

Анотація

Останнім часом зростає інтерес до вивчення ролі активних форм кисню у патогенезі хронічних і дегенеративних захворювань серцево-судинної та травної системи, нейродегенеративних, респіраторних та онкологічних захворювань. У деяких клінічних дослідженнях було показано, що прийом антиоксидантів послаблює виснаження власної антиоксидантної системи людського організму, тим самим зменшуючи пов’язані з цим окислювальні пошкодження. Перспективним та актуальним напрямом досліджень є пошук джерел натуральних речовин, які здатні відновлювати антиоксидантно-прооксидантний баланс, та розробка лікарських засобів на їх основі. Біологічно активні сполуки їстівних та лікарських грибів можуть бути використані в якості нутрицевтиків або у функціональному харчуванні для профілактики хронічних захворювань, спричинених окислювальним стресом, та боротьбі з ними. Екстракти грибів мають суттєву антиоксидантну дію на різні радикали. Гриби містять антиоксидантні біологічно активні сполуки, такі як поліфеноли (флавін та флавоноїди), полісахариди, глікозиди, токофероли, аскорбінову кислоту, органічні кислоти та інші сполуки, які проявляють інгібуючий та імунологічний потенціал.

Посилання

Liu Z, Ren Z, Zhang J, et al. Role of ROS and nutritional antioxidants in human diseases. Front Physiol. 2018; 9(477):1-14.

Valverde M. E., Hernández-Pérez T., Paredes-López O. Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International Journal of Microbiology 2015; 10.1155/2015/376387

Mwangi RW, Macharia JM, Wagara IN, Bence RL. The antioxidant potential of different edible and medicinal mushrooms. Biomed Pharmacother. 2022; 147:112621.

Antunes PІ, Erpen-Dalla Corte L, Bueno Jcm, et al. Firmness and biochemical composition of Shitake and Shimeji commercialized in natura and consumers' opinion survey. Horticultura Brasileira 2021; 39: 425-431.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22