ОДЕРЖАННЯ ГІДРОЛІЗАТІВ БІЛКУ З ВОДОРОСТЕЙ РОДУ SCENEDESMUS
Анотація
Мікроводорості є багатим джерелом білків, які можуть становити до 70% сухої ваги біомаси деяких видів. Такі їх представники як Arthorspiramaxima, рід Synechococcus, Chlorella vulgaris, Dunaliella salina, H. pluvialis і Scenedesmus obliquus показують дуже високий вміст білків і подібні енергетичні цінності в порівнянні з соєю, кукурудзою і пшеницею. Щоденна продуктивність клітинної маси мікроводоростей роду Scenedesmus, багатої на білок, становить близько 250 т/га на рік, що в десятки разів перевищує врожайність будь-якого сільськогосподарського продукту, яка в середньому складає 10-15 т/га за даними Організації Об'єднаних Націй з питань харчування.
Посилання
Caporgno, M.P.; Mathys, A. Trends in Microalgae Incorporation into Innovative Food Products with Potential Health Benefits. Front. Nutr. 2018, 5, 58;
Becker, E. W., 2004. The nutritional value of microalgae for aquaculture. In: Richmond, A. (Ed). Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Publishing Ltd: 380-291
Pavel Přibyl, Vladislav Cepák, Petr Kaštánek, Vilém Zachleder, Elevated production of carotenoids by a new isolate of Scenedesmus sp., Algal Research, Volume 11, 2015, Pages 22-27, ISSN 2211-9264, https://doi.org/10.1016/j.algal.2015.05.020;
Park, C., Kim, S., & Jin, E. (2021). Comparative analysis of the economic feasibility of open ponds and photobioreactors for large-scale microalgae cultivation. Algal Research, 57, 102468. https://doi.org/10.1016/j.algal.2021.102468;
Перспективи використання мікроводоростей у біотехнології / О.К. Золотарьова, Є.І. Шнюкова, О.О.Сиваш, Н.Ф. Михайленко; пфд редак. О.К. Золотарьової. – К.: Альтерпрес, 2008. – 234 С;
Optimization for Scenedesmus obliquus Cultivation: the Effects of Temperature, Light Intensity and pH on Growth and Biochemical Composition. Yonggang Zhang, Li Ren, Huaqiang Chu, Xuefei Zhou, Tianming Yao and Yalei Zhang. Microalgae proteins: production, separation, isolation, quantification, and application in food and feed, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61:12, 1976-2002, DOI: 10.1080/10408398.2020.1768046;
Matheus Lopes Amorim, Jimmy Soares, Jane Sélia dos Reis Coimbra, Mauricio de Oliveira Leite, Luiz Fernando Teixeira Albino & Marcio Arêdes Martins (2021) Microalgae proteins: production, separation, isolation, quantification, and application in food and feed, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61:12, 1976-2002, DOI: 10.1080/10408398.2020.1768046.