ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ СКВАШЕНИХ НАПОЇВ НА ОСНОВІ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • К. М. Власенко ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • О. В. Кузнецова ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • O. Рибак ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна

Анотація

В останні роки спостерігається тенденція до збільшення споживання рослинного «молока». Для пояснення цього існує декілька причин. По-перше, такі напої можна споживати людям із непереносимістю лактози, які за станом здоров’я не можуть використовувати у харчуванні тваринне молоко. По-друге, рослинні напої мають низький вміст цукру і жиру, тому є популярними у раціонах дієтичного харчування. По-третє, рослинному молоку віддають перевагу люди, які взагалі або тимчасово не вживають тваринних продуктів – вегетаріанці, вегани, сироїди і ті, хто дотримується посту. Також на думку деяких дієтологів рослинні продукти краще засвоюються та не мають шкідливих гормонів і антибіотиків, які можуть міститися в продуктах тваринного походження.

Посилання

Мотузка Ю., Кошельник А. Ринок аналогів молочних продуктів рослинного походження: світові тренди. Товари і ринки. 2019. №3. С. 38-49.

Мерзлов С. В., Шурчкова Ю. О., Цебро А. Д., Гребельник О. П., Калініна Г. П., Роль Н. В. Фізико-хімічні та органолептичні показники рослинного молока, яке використовують у готельно-ресторанних комплексах. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2021, Т. 23, № 96. С. 28-32.

Ясній В.П., Довбуш Т.А.. Лабораторний практикум з хімії і фізики молока і молочних продуктів. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. 182 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22