ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ЕКСТРАГУВАННЯ БАР З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ В УМОВАХ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Автор(и)

  • Л.І. Ружинська КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • Ж.І. Остапенко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

Анотація

Доведено, що ультразвук сприяє підвищенню ефективності екстракції біологічно активних речовин (БАР) з рослинної сировини і поліпшенню масообміну в рідкому середовищі. Підвищення швидкісті екстракції пов’язано з явищем, яке називається акустичною кавітацією, що може спричинити різке руйнування клітинної стінки і клітинної мембрани рослинної сировини. Крім того, деякі позитивні ефекти, такі як потоки циркуляції рідини та турбулентність, що утворюються в результаті кавітації, полегшують проникнення розчинника у клітинні матеріали, що призводить до значного покращення швидкостей масообміну, що сприяє підвищенню виходу екстракції.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

БІОТЕХНІКА. ОБЛАДНАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ВИРОБНИЦТВ. УЛЬТРАЗВУК У БІОТЕХНОЛОГІЇ.