ЗНАЧЕННЯ ДИСПЕРСНОСТІ СУПЕНЗІЇ ГРИБА ШИЇТАКЕ ПРИ РОЗПИЛЮВАЛЬНОМУ СУШІННІ

Автор(и)

  • Л.О. Костянець Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Т.Я. Турчина Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • М.М. Козак Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна

Анотація

Використання всього плодового тіла базидіального гриба шиїтаке при виготовленні сухої порошкової форми харчової дієтичної добавки лікувального призначення сприяє створенню безвідходного виробництва і збільшенню потенційних ресурсів цінної біологічно активної сировини. Безвідходність при переробці гриба відрізняє розроблену інноваційну технологію від відомих [1], де використовуються певні групи поживних речовин. Наприклад, використовується полісахаридний комплекс гриба, що має виражену онкостатичну дію. Найчастіше вилучення відбувається за допомогою хімічної модифікації. В результаті під впливом глибинної хімічної дії на структуру плодів втрачаються усі інші цінні речовини гриба.

Посилання

Solomon P.Wasser. Shiitake. Encyclopedia of Dietary Supplements. Second Edition. Informa UK Ltd. 2010. P. 719-726.

Шаркова Н. О., Турчина Т. Я., Жукотский Е. К., Декуша Г. В. Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до розпилювального сушіння. Наукові праці НУХТ. 2018. Т. 24, No 6. С. 240-247.

Шаркова Н. О., Жукотський Е. К., Декуша Г. В., Костянець Л. О. Дослідження динамічної в’язкості водної суспензії плодового тіла гриба шиїтаке. Наукові праці НУХТ. 2017. Т. 23, No 6. С. 219-225.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

БІОТЕХНІКА. ОБЛАДНАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ВИРОБНИЦТВ. УЛЬТРАЗВУК У БІОТЕХНОЛОГІЇ.