КЕФІРНИЙ ГРИБОК ЯК ДЖЕРЕЛО НОВИХ ПРОБІОТИКІВ

Автор(и)

  • А.Д. Хабленко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • О.І. Яловенко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • О.М. Дуган КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

Анотація

Кефір – традиційний кисломолочний напій, споживання якого завжди вважалось корисним для здоров’я [1]. Слово «кефір» походить від турецького «кейф», що означає «гарне самопочуття». Кефір відрізняється від інших кисломолочних продуктів своєю природною закваскою у вигляді «зерен», яка отримала назву кефірного грибка або кефірних зерен (англ. kefir grains) [2].

Посилання

Diosma G. et al. Yeasts from kefir grains: isolation, identification, and probiotic characterization // World J. Microbiol. Biotechnol. 2014. Vol. 30, No 1. P. 43–53.

Kesenkaş H., Gürsoy O., Özbaş H. Kefir // Fermented Foods in Health and Disease Prevention. Elsevier, 2017. P. 339–361.

Azhar M.A., Munaim M.S.A. Isolation and Molecular Identification of Potential Probiotic Yeast Strains Found in Malaysian Kefir Drinks Samples // Int. J. Pharma Med. Biol. Sci. 2019. Vol. 8, No 4. P. 128–131.

Rosa D.D. et al. Milk kefir : nutritional, microbiological and health benefits // Nutr. Res. Rev. 2017. Vol. 30, No 1. P. 82–96.

Plessas S. et al. Microbiological Exploration of Different Types of Kefir Grains // Fermentation. 2016. Vol. 3, No 1. P. 1.

Silva K.R. et al. Antimicrobial Activity of Broth Fermented with Kefir Grains // Appl. Biochem. Biotechnol. 2009. Vol. 152, No 2. P. 316–325.

Shen Y. et al. Nutritional Effects and Antimicrobial Activity of Kefir (Grains) // J. Milk Sci. Biotechnol. 2018. Vol. 36, No 1. P. 1–13.

Turkmen N. Kefir as a Functional Dairy Product // Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan. Elsevier, 2017. P. 373–383.

FAO/WHO (2001) Joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Cordoba, Argentina 1–4 October 2001. Available at: http://www.who.int/ foodsafe.

Akal H.C., Öztürkoğlu Budak Ş., Yetisemiyen A. Potential Probiotic Microorganisms in Kefir. 2018. P. 276–296.

Zheng Y. et al. Probiotic Properties of Lactobacillus Strains Isolated from Tibetan Kefir Grains // PLoS One / ed. Lobaccaro J.-M.A. 2013. Vol. 8, No 7. P. e69868.

Tan K.-X., Chamundeswari V.N., Loo S.C.J. Prospects of kefiran as a food-derived biopolymer for agri-food and biomedical applications // RSC Adv. 2020. Vol. 10, No 42. P. 25339– 25351.

Guluarte C. et al. Probiotic properties and fatty acid composition of the yeast Kluyveromyces lactis M3. In vivo immunomodulatory activities in gilthead seabream (Sparus aurata) // Fish Shellfish Immunol. 2019. Vol. 94. P. 389–397.

Staniszewski A., Kordowska-Wiater M. Probiotic and Potentially Probiotic Yeasts— Characteristics and Food Application // Foods. 2021. Vol. 10, No 6. P. 1306.

Farnworth E.R. Kefir: a complex probiotic // Food Sci. Technol. Bull. Funct. Foods. 2005. Vol. 2, No 1. P. 1–17.

Gut A.M. et al. Anti-salmonella properties of kefir yeast isolates: An in vitro screening for potential infection control // Saudi J. Biol. Sci. 2022. Vol. 29, No 1. P. 550–563.

Vinderola C.G. et al. Immunomodulating capacity of kefir // J. Dairy Res. 2005. Vol. 72, No 2. P. 195–202.

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ