ПЕРСПЕКТИВА ВИКОРИСТАННЯ БІОГЕННИХ НАНОЧАСТОК СРІБЛА ЯК ПРОТИМІКРОБНИХ АГЕНТІВ

Автор(и)

  • В.В. Потапенко Національний університет харчових технологій, Україна
  • О.І. Скроцька Національний університет харчових технологій, Україна

Анотація

В сучасному світі наночастинки проявляють абсолютно нові властивості, засновані на певних характеристиках, таких як дуже малий розмір (до 100 нм), особливості форми, розподіл частинок і їх морфологія, у порівнянні з більшими частинками матеріалу, з якого вони виготовлені. Таким чином наночастинки мають більш високе співвідношення поверхні до об'єму через зменшення їхнього розміру. По мірі збільшення питомої поверхні наночастинок їхня біологічна активність може збільшуватись за рахунок виникаючого збільшення поверхневої енергії. Такі особливості допомагають їм легко взаємодіяти з різними біологічними об'єктами.

Посилання

Ammar H.A., El Aty A.A.A., El Awdan S.A. Extracellular myco-synthesis of nano-silver using the fermentable yeasts Pichia kudriavzevii HA-NY2 and Saccharomyces uvarum HA-NY3, and their effective biomedical applications. Bioprocess and biosystems engineering. 2021. Vol. 44, No 4. P. 841 – 854.

Shu M, He F., Li Z., Zhu X., Ma Y., Zhou Z., Yang Z., Gao F., Zeng M. Biosynthesis and antibacterial activity of silver nanoparticles using yeast extract as reducing and capping agents. Nanoscale research letters. 2020. Vol. 15, No 1. P. 1 – 9.

Sowbarnika R., Anhuradha S., Preetha B. Enhanced antimicrobial effect of yeast mediated silver nanoparticles synthesized from baker’s yeast. International Journal of nanoscience and nanotechnology. 2018. Vol. 14, No 1. P. 33 – 42.

Soliman H., Elsayed A., Dyaa A. Antimicrobial activity of silver nanoparticles biosynthesised by Rhodotorula sp. strain ATL72. Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences. 2018. Vol. 5, No 3. P. 228 – 233.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ