БІОТЕХНОЛОГІЯ МІКРОБНИХ ФРУКТООЛІГОСАХАРИДІВ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В ЯКОСТІ ПРЕБІОТИКІВ

Автор(и)

  • О.О. Максимець Національний університет харчових технологій, Україна
  • Н.М. Грегірчак Національний університет харчових технологій, Україна

Анотація

Олігосахариди-це вуглеводи, до складу яких входять від двох до десяти моносахаридів, з’єднаних глікозидними зв’язками. Вони відрізняються один від одного складом моносахаридів і типом глікозидних зв’язків. Джерелами для отримання олігосахаридів є реакції часткового (хімічного або ферментативного) розщеплення природних полісахаридів, гліколіпідів і глікопротеїнів на олігомерні фрагменти. Окрім кислотного гідролізу для отримання олігосахаридів використовують ферментативне розщеплювання за допомогою ферментів ендопектолітичної дії. Принциповою перевагою ферментативного гідролізу перед кислотним є його специфічність. Одним з найбільш вивчених олігосахаридів є фруктоолігосахариди.

Посилання

Belorkar S. A., Gupta A. K. Oligosaccharides: a boon from nature’s desk. AMB. 2016. Expr 6, 82.

Srivastava A, Mishra S, Chand S. Transgalactosylation of lactose for synthesis of galacto-oligosaccharides using Kluyveromyces marxianus NCIM 3551. New Biotechnol. 2015. Vol 32, P. 412–418.

Prata M. B., Mussatto S. I., Rodrigues L. R., Teixeira J. A. Fructooligosaccharide production by Penicillium expansum. Biotechnol Lett. 2010. 32(6), P. 837-840.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ