ВПЛИВ РОСЛИННИХ ОЛІЙ НА РІСТ МІЦЕЛІЮ ШТАМІВ РОДУ PLEUROTUS НА АГАРИЗОВАНИХ ЖИВИЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩАХ ТА ЗЕРНОВОМУ СУБСТРАТІ

Автор(и)

  • О.В. Кузнецова ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна
  • К.М. Власенко ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна

Анотація

Для макроміцетів рослинні олії є джерелом карбону, який дуже необхідний для росту грибного міцелію та плодових тіл. У біотехнологіях базидіоміцетів, що культивуються, досліджувався, в основному, вплив рослинних олій на стадії отримання плодових тіл. Було показано, що додавання рослинних олій у субстрат сприяло підвищенню аромату плодових тіл грибів, впливало на зміну їх кольору та текстури [1, 2]. Дослідження з додавання рослинних олій у рідке живильне середовище виявили збільшення виходу біомаси та підвищення синтезу жирних кислот [3], стимуляцію росту міцелію макроміцетів [4].

Посилання

Власенко К. М., Кузнецова О. В. Використання рослинних олій для підвищення інтенсивності аромату Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. при твердофазному культивуванні. Біотехнологія XXI століття: матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф., 20 квітня 2018 р. К.: КПІ, 2018. С. 21.

Omarini A., Nepote V. et al. Analysis and fruiting bodies characterization of the edible mushrooms Pleurotus ostreatus and Polyporus tenuiculus obtained on leaf waste from the essential oil production industry. Int. Journal of Food Science and Technology. 2010. 45:466-474.

Hu C., Zou Y., Zhao W. Effect of soybean oil on the production of mycelial biomass and pleuromutilin in the shake-flask culture of Pleurotus mutilis. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 2009. Vol. 25. P. 1705-1711.

Kalyoncu I. H., KaSik G., Ozcan M., Ozturk C. Effects of sesame and bitter almond seed oils on mycelium growth of Agaricus bisporus(Lange) Sing. Grasas y Aceites. 1999. Vol. 50, No. 5. P. 392- 394.

Соломко Э. Ф. Синтетическая середа для культивирования Pleurotus ostreatus. К.: Ин-т бот. им. Н. Г. Холодного, 1992. 23 с.

Бисько Н. А., Дудка И. А. Биология и культивирование съедобных грибов рода Вешенка. К.: Наук. думка, 1987. 148 с.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Промислова мікологія» для студентів IV-Vкурсів спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» / Укл. О. В. Кузнецова, К. М. Власенко. Дніпро: ДВНЗ УДХТУ, 2017. 65 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ