АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ КУЛЬТУРАЛЬНОЇ РІДИНИ CHLORELLA VULGARIS

Автор(и)

  • А.-М. Р. Козак Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Україна
  • Л.М. Чебан Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Україна

Анотація

Сучасні альгологічні дослідження показують, що мікроводорості характеризуються високою антибактеріальною, протираковою та противірусною активністю. Це зумовлено широким спектром біологічно активних речовин, що продукуються біомасою водоростей. Серед первинних та вторинних метаболітів мікроводоростей виділяються сполуки, що є потенційними антимікробними речовинами: поліфеноли, каротиноїди, сапоніни, дубильні речовини, тощо. Цікавим є те, що ці БАР можуть бути як локалізовані у альгомасі, так і накопичуватися у культуральній рідині при вирощуванні водоростей [1].

Посилання

Zielinski D., Fraczyk J., Debowski M., et al. Biological Activity of Hydrophilic Extract of Chlorella vulgaris Grown on Post-Fermentation Leachate from a Biogas Plant Supplied with Stillage and Maize Silage. Molecules. 2020. Vol. 25, No 8. P. 1790.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ