ПЕРСПЕКТИВНІ ПРОДУЦЕНТИ ЛІКОПЕНУ

Автор(и)

  • К.В. Гриценко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

Анотація

Лікопен є С40 ізопреноїдом родини каротиноїдів. Він широко використовується у фармацевтиці, харчовій та косметичній промисловостях завдяки своїм антиоксидантним та антиканцерогенним властивостям [1, 2]. Лікопен можна синтезувати хімічно, добувати з рослин або отримувати культивуванням мікроорганізмів. У порівнянні з іншими методами, мікробний синтез є більш економічно вигідним та стабільним [2, 3].

Посилання

Coussement, P., Bauwens, D., Maertens, J., and De Mey, M. (2017). Direct combinatorial pathway optimization. ACS Synth. Biol. 6, 224–232.

Zuo Z, Xue Q, Zhou J, Zhao D, Han J, Xiang H (2018) Engineering Haloferax mediterranei as an efficient platform for high level production of lycopene. Front Microbiol 9:2893.

Wang, Y. L., Pang, J., Zheng, Y. M., Jiang, P. P., Gong, W. F., Chen, X. W., et al. (2017). Genetic manipulation of the bifunctional gene, carRA, to enhance lycopene content in Blakeslea trispora. Biochem. Eng. J. 119, 27–33.

Luo Z, Liu N, Lazar Z, Chatzivasileiou A, Ward V, Chen J, Zhou J, Stephanopoulos G (2020) Enhancing isoprenoid synthesis in Yarrowia lipolytica by expressing the isopentenol utilization pathway and modulating intracellular hydrophobicity. Metab Eng 61: 344–351.

Kang CK, Jeong S, Yang JE, Choi YJ (2020) High-yield production of lycopene fromcorn steep liquor and glycerol using themetabolically engineered Deinococcus radiodurans R1 Strain. J Agric Food Chem 68(18):5147–5153.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-21

Номер

Розділ

ПРОМИСЛОВА, ХАРЧОВА, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА, ФАРМАЦЕВТИЧНА ТА МЕДИЧНА БІОТЕХНОЛОГІЯ